Skip to content

Att vidga sina vyer

Det finns en massa olika maträtter därute som man inte har någon aning om men som kanske skulle passa ens smaklökar perfekt. Om man hela tiden håller sig till samma repertoar av maträtter och aldrig riktigt går utanför sin bekvämlighetszon finns det mycket gott man går miste om. Här kommer några tips man använda sig av i ett försök att vidga sina vyer.

mat_310314797

Prova på en matkasse

Ett av de absolut enklaste sätten att hitta en nya maträtter är att låta andra göra valet åt en. Det finns butiker som kan fixa råvarorna för nya spännande rätter man kan ge sig själv chansen att prova på med hjälp av matkassar. Dessa plockas antingen ihop och levereras direkt till ens dörr eller så kan man hämta upp dem i butiken. Många erbjuder dessutom rabatt för nya kunder!

Prova nya restauranger

De flesta städer har en ganska bra utbud av restauranger, och bor man inte långt ifrån någon av Sveriges större städer ökar utbudet markant. Har man bara testat ett par kan det vara dags att prova på några av de mer specialiserade eller etniska restaurangerna i krokarna. Ett tips är då att be servitören att rekommendera något för någon som är helt ny där. Detta är speciellt bra i restauranger som fokuserar på mat från ett specifik land eller område.

Köpa en ny kokbok

För somliga är ju dock själva matlagningen en stor del av upplevelsen. För dessa kommer det inte räcka med att bara gå på restaurang, de måste få hantera råvarorna och leka med recept på alla möjliga vis. Det finns ett enormt utbud av kokböcker och det gäller bara att hitta något som verkligen inspirerar en. Det finns allt från de klassiska matlagningstrenderna i ett specifikt land till böcker om molekylär gastronomi. Men målet är ju trots allt att utmana sig själv, så titta på de ovanligare böckerna först.