Skip to content

Lära sig mer om vad vi äter

När vi äter eller handlar mat så tänker vi inte så mycket på vad det är, så länge det är gott. Vi kollar så klart efter svanenmärket, nyckelhålet och namnet ”ekologiskt”, men hur mycket säger det egentligen oss?

Kring maten finns många obesvarade frågor som kan dyka upp i matbutiken. På nätet kan du hitta mycket informationen om mat: hur den framställs, vad den består av och huruvida den är nyttig eller inte.

Innehåll

En innehållsförteckning brukar inte säga oss så mycket. Det flesta av oss kollar endast efter kaloriinnehåll och E-nummer. Men vi vill uppmuntra till att man ska gå djupare ned i matforskningen. Fråga frågor och leta efter svar. Hur kommer det sig att vitt bröd från affären håller så länge men det hembakta blir dålig inom en vecka? Varför är mjölk vit och vad innehåller den egentligen? Visste du exempelvis att all mjölk i Sverige pastöriserats sedan 1937 för att förhindra spridning av bakterier?

Märkena på förpackningarna

Alla letar efter svanar och nyckelhål på sina produkter, det känns bättre att köpa saker som tillverkarna säger att nyttiga och hälsosamma. Vad innebär det när en produkt blir svanenmärkt? Det är nog inte så många som vet att en sådan produkt anses vara miljövänlig från framställning till avfall, genom hela kedjan. Denna oberoende organisation genomför stora studier kring visa miljöproblem hos olika företag och visar hur företagen kan bli miljövänligare och skapa en mindre miljöbelastande produkt.

Ekologiskt,

Sedan är vi väldigt förtjusta i att köpa ekologiska matvaror. Och vi gillar också att försöka förstöra myten kring vad som är ekologiskt och inte. Många påpekar exempelvis att ekologiska varor från andra länder inte borde få kalla sig ekologiska eftersom de har fraktats runt jorden för att komma till våra svenska butiker. Men miljön påverkar inte lika hårt av frakten som den görs av hur produkten framställs: besprutningar och konstgödsel påverkar oss och miljön mycket mer än båten som levererar vin från Australien. En annan myt är att ekologiskt är för dyrt, men vi har aldrig spenderat så lite på mat som vi gör idag och majoriteten av det vi köper för matpengarna går till onödiga saker såsom läsk och tomma kalorier.