Skip to content

Tips för att lyckas med tårtan

En hemmagjord tårta är alltid bäst. Till att börja med kan man se till att den fylls av sånt man verkligen älskar. Men det ger en även chansen att verkligen designa den som man vill ha den. Att lyckas med tårtan behöver inte vara svårt, men att få ett par tips på vägen kommer verkligen låta en undvika många vanliga missar.

Tårtbotten

Alla bra tårtor börjar med en bra botten. Det finns många recept man kan prova sig fram bland. Testar man en ny varje gång är det smart att föra anteckningar för att sedan kunna se vilken man tyckte blev bäst. Ett bra tips för tårtbotten är att göra den i förväg och sedan frysa in den. Två dagar innan tårtan ska vara färdig tar man fram den och delar på den innan den hinner tina helt. En halvtinad boten kommer inte smula lika mycket.

Fyllningen

Fyllningen är något man kan variera så mycket man vill. Men det skadar aldrig att leta upp lite inspiration för nästa tårtfyllning. Lägg in fyllningen direkt efter tårtan skurits isär och innan den hinner tina. Linda sedan in den i plastfolie och ställ in i kylskåpet. Nu kommer tårtbotten få tid att suga in fyllningen och bli härligt saftig.

Spackel och överdrag

Dagen innan tårtan ska serveras är det dags att börja med det yttre. Spackla först tårtan med grädde eller någon slags smörbaserad kräm. Ett varningens ord: använder man grädde bör man täcka insidan av överdraget med något för att den inte ska smälta. Man kan använda ett tunt lager smörkräm, smält smör eller till och med någon olja för detta.

Överdraget är vanligtvis marsipan eller sockerpasta. När man förbereder detta är det viktigt att man kavlar ut överdraget så det är större än själva tårtan. Börja uppifrån och arbeta steg för steg nedåt för att slippa luftbubblor och veck. Skär sedan av mot botten när det är på plats.

Dekoration

Nu är det dags att dekorera tårtan. Man kan antingen göra dessa dekorationer i förväg eller så köper man dem bara. För att fästa dekorationerna kan man oftast bara använda lite vatten på kontaktytan. Fäster det inte kan man använda kristyr. Ställ sedan in tårtan i kylskåpet igen. Men lägg inte ett lock över den eller ställ ned den i en tårta då detta kan göra att marsipanen eller sockerpastan börjar ”svettas”.